W Wiśle wybrano najlepsze krepliki ! Kto stanął na podium?

foto. Miasto Wisła

Wiślańskie Centrum Kultury po raz kolejny zorganizowało wspaniałe święto kulinarnych tradycji Beskidów. Tłusty Czwartek, obchodzony 8 lutego, nie tylko zachęcił do objadania się pączkami, ale także stał się okazją do rywalizacji w przygotowywaniu najsmaczniejszych beskidzkich kreplików. W gościnnych progach Kawiarni & Bistro Dom Zdrojowy miała miejsce trzynasta już edycja Konkursu na Najlepsze Beskidzkie Krepliki, która przyciągnęła zarówno zawodowych kucharzy, jak i pasjonatów kuchni domowej.

Konkurs na Najlepsze Beskidzkie Krepliki w Wiśle cieszyło się duzym zainteresowaniem

Inicjatywa zapoczątkowana w 2006r. przez Stowarzyszenie Imko Wisełka i Pawła Brągiela cieszy się ciągle dużą popularnością. Tradycję tę od czterech lat kontynuuje Wiślańskie Centrum Kultury, zachęcając do udziału miłośników pączków z Wisły i okolic. Uczestnicy z kolei z roku na rok wykazują się kreatywnością i zaangażowaniem.

Jednak konkurs na Najlepsze Beskidzkie Krepliki to nie tylko okazja do wykazania się kulinarnym talentem, ale również świetna możliwość integracji lokalnej społeczności i promocji tradycyjnej kuchni beskidzkiej. W tym roku wydarzenie cieszyło się szczególnie dużym zainteresowaniem i przychylnymi recenzjami zarówno od uczestników, jak i gości.

foto. Miasto Wisła

Zwycięzcy konkursu na Najlepsze Beskidzkie Krepliki

W tegorocznym konkursie zgłoszono łącznie 16 kreplików, w tym 10 w kategorii zawodowej i 6 w kategorii domowej. Jury miało trudne zadanie, aby wyłonić zwycięzców we wszystkich kategoriach, gdyż wszystkie krepliki wykazywały się wysokim poziomem kulinarnym. Ostatecznie jednak, po wielu debatach i degustacjach, wyłoniono zwycięzców.

Najlepsze Beskidzkie Krepliki w kategorii domowej przygotowali: Małgorzata Łupieżowiec, Maria Pietruszka oraz Rodzice z SP1 Jaworzynka. Natomiast w kategorii zawodowej triumfowali: “Magdalenka” Małgorzata Glajcar, Muzeum kuchni regionalnej “Stolica Pradziadków” oraz Cukiernia “U Janeczki”. 

Wyróżnienie za idealnego beskidzkiego kreplika, czyli Nagrodę Grand Prix, zdobyła Stołówka “U Heli” za kreplika stworzonego przez Marię Pietruszkę.

Nagroda Grand Prix została przyznana za kreplika, który wyróżniał się najbardziej pod względem smaku, wyglądu oraz zachowania tradycyjnego beskidzkiego charakteru. Ta prestiżowa nagroda była oznaką uznania dla starań, umiejętności zwycięzcy oraz dbałości o zachowanie tradycji. – czytamy na stronie Miasta Wisła

W ramach konkursu przyznano również nagrody publiczności.

Udostępnij na Facebooku:

Share on facebook
Facebook

Reklama

Zobacz również..

Reklama

STRONY

Nasze SOCIAL
Kontakt
Przewiń do góry