Zakończyła się rewitalizacja kładki dla pieszych na rzece biała w bielskich Mikuszowicach.

Wspaniała kładka dla pieszych nad rzeką Białą, która kiedyś była w opłakanym stanie, została całkowicie zrewitalizowana. Wraz z projektem rewitalizacji kładki, przestrzeń wokół rzeki również otrzymała nowe życie.

Rozwój przestrzeni przyjaznej spacerowiczom

Jednym z głównych celów projektu rewitalizacji przestrzeni nad rzeką Białą w Mikuszowicach było stworzenie miejsca, gdzie mieszkańcy mogą spacerować z dziećmi lub swoimi ulubionymi czworonogami. Przy realizacji tego projektu niezwykle ważne było wsparcie ze strony Agnieszki Gorgoń-Komor, senatorki i mieszkanki wspomnianego osiedla. Już w 2016 roku złożono pierwszy wniosek do Budżetu Obywatelskiego, jednak z uwagi na wysokie koszty, prace rozpoczęto dopiero w 2020 roku.

Projekt rewitalizacji przestrzeni nad rzeką Białą podzielono na dwa etapy. Pierwszym z nich było zagospodarowanie brzegów rzeki, aby stworzyć przestrzeń rekreacyjną, która zachęcałaby mieszkańców do spędzania czasu na świeżym powietrzu. Wiele wysiłku i zaangażowania włożono w to zadanie, a efekty były widoczne już na wczesnym etapie.

Odrodzona kładka nad rzeką Białą

Drugim etapem projektu rewitalizacji było przywrócenie dawnej chwały kładce nad rzeką Białą. Stary mostek, który przez lata popadał w ruinę, został zdemontowany w maju tego roku. Przeszedł gruntowną modernizację, a na początku lipca powrócił na swoje miejsce w pełnym blasku.

Zrewitalizowana kładka nad rzeką Białą nie tylko pełni funkcję praktyczną, ale także stanowi prawdziwą ozdobę mikuszowickiego krajobrazu. Jej obecność dodaje uroku i elegancji temu miejscu. Teraz mieszkańcy i turyści mogą cieszyć się pięknem otaczającej przyrody, spacerując po tej nowej i bezpiecznej kładce.

Ważne jest również podkreślenie, że cały park nad rzeką Białą wciąż przechodzi ostatnie etapy prac. Mimo że większość zadań związanych z rewitalizacją zostało już wykonanych, kilka szczegółów wymaga jeszcze dopracowania. Na przykład toaleta, która będzie dostępna dla wszystkich korzystających z parku, musi jeszcze zostać podłączona. Jednak te niedokończone prace nie przeszkadzają mieszkańcom i odwiedzającym korzystać z nowej przestrzeni rekreacyjnej.

foto: FB Rada Osiedla Mikuszowice Krakowskie 

Udostępnij na Facebooku:

Share on facebook
Facebook

Reklama

Zobacz również..

Reklama

STRONY

Nasze SOCIAL
Kontakt