Zakończono modernizacje terenu przy Szpitalu Wojewódzkim w Bielsku-Białej.

foto. Szpital Wojewódzki w Bielsku-Białej

Szpital Wojewódzki w Bielsku-Białej zakończył kompleksową modernizację terenu wokół placówki, mając na celu poprawę dostępności dla osób ze szczególnymi potrzebami. Prace modernizacyjne trwały od kwietnia i objęły szereg zmian.

Teren wokół Szpitala Wojewódzkiego w Bielsku-Białej uległ zmianie

Modernizacja terenu wokół szpitala trwała od kwietnia. Dzięki tej inwestycji, pacjenci korzystający z wózków inwalidzkich, osoby niewidome, słabowidzące oraz inne osoby z ograniczeniami ruchowymi, zyskały znacznie ułatwiony dostęp do szpitala. W ramach inwestycji wykonano:

  • Przebudowa pochylni i dostęp dla osób na wózkach inwalidzkich
    W ramach modernizacji, przy głównym wejściu szpitala, przeprowadzono gruntowną przebudowę pochylni, umożliwiającą łatwy wjazd dla osób na wózkach inwalidzkich. Dodatkowo, w rejonie apteki zewnętrznej Szpitala Wojewódzkiego, wybudowano nową pochylnię, aby zapewnić pacjentom wygodny dostęp do tego obszaru. Dzięki tym zmianom, osoby z ograniczeniami ruchowymi mogą swobodnie korzystać z usług szpitala bez przeszkód.
  • Bezpieczne miejsca parkingowe dla osób niepełnosprawnych
    Aby zapewnić bezpieczny i wygodny parking dla osób niepełnosprawnych, przed placówką przebudowano miejsca parkingowe z myślą o potrzebach pacjentów korzystających z wózków inwalidzkich. Poprzednie miejsca parkingowe były zbyt krótkie, co utrudniało parkowanie i opuszczanie pojazdów. Nowe miejsca parkingowe zostały zaprojektowane zgodnie z obowiązującymi przepisami, aby umożliwić wygodne korzystanie z nich dla osób z różnymi niepełnosprawnościami.
  • Integracyjna kostka brukowa na chodnikach
    W celu zwiększenia bezpieczeństwa i ułatwienia poruszania się osób niewidomych, słabowidzących oraz innych z ograniczeniami ruchowymi, na chodnikach w pobliżu szpitala zastosowano integracyjną kostkę brukową. Ta specjalnie zaprojektowana kostka zapobiega poślizgnięciom i upadkom, umożliwiając pacjentom korzystającym z różnych środków pomocniczych swobodne przemieszczanie się po terenie szpitala.

Oprócz modernizacji terenu, zmianie uległo również sześć łazienek znajdujących się przy szpitalnych poradniach. Nowe udogodnienia w łazienkach to m.in. zamontowane bezdotykowe baterie oraz specjalne uchwyty przy toaletach, które znacznie ułatwiają korzystanie z tych pomieszczeń osobom z niepełnosprawnościami ruchowymi.

Koszty i finansowanie modernizacji

Całkowity koszt modernizacji wyniósł ponad 700 tysięcy złotych. Na ten cel szpital otrzymał grant w wysokości 2 milionów złotych od Ministerstwa Zdrowia na “Dostosowanie Szpitala Wojewódzkiego w Bielsku-Białej do osób ze szczególnymi potrzebami”. Dzięki tej wsparciu finansowemu, możliwe było wprowadzenie wszystkich udogodnień i zmian, które znacznie poprawiły dostępność szpitala dla osób z różnymi niepełnosprawnościami.

foto. Szpital Wojewódzki w Bielsku-Białej

Udostępnij na Facebooku:

Share on facebook
Facebook

Reklama

Zobacz również..

Reklama

STRONY

Nasze SOCIAL
Kontakt