Remigiusz Rączka ostatnio odwiedził Wisłę, gdzie wraz z lokalnymi kucharkami odkrywał tajniki dawnych beskidzkich przepisów. Przygotowali tradycyjne wiślańskie potrawy, które podbijają podniebienia i serca mieszkańców i turystów odwiedzających to miejsce.
Hotel Pod Jedlami - Skarbnica Beskidzkich Przepisów
Wisła to urokliwa miejscowość położona w Beskidach, która słynie nie tylko z pięknych krajobrazów, ale także z tradycyjnej kultury i smacznej kuchni. To idealne miejsce dla Remigiusza Rączki, aby odkrywać kulinarne skarby Beskidów. Tym razem Remigiusz Rączka gotował w towarzystwie Pani Bronisławy Bujok, Emilii Prosner, Danuty Cieślak – kucharkami Hotelu Pod Jedlami.
Panie są prawdziwymi ekspertkami w tradycyjnej kuchni beskidzkiej. To dzięki ich wiedzy i doświadczeniu Remigiusz Rączka mógł odkrywać smaki Wisły i Beskidów. Wspólnie przygotowali wiślański żurek oraz gołąbki z czerwonej kapusty z gęsiną w sosie kurkowym.
Rączka Gotuje, to cotygodniowy program kulinarny, w którym znany i lubiany kucharz śląski Remigiusz Rączka prezentuje przepisy na różne dania zarówno popularne śląskie potrawy ale np. w nowych wersjach, jak i mniej znane, czy zapomniane regionalne przysmaki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki na dania z programu Rączka Gotuje w Wiśle
Żurek wiślański:
kości wędzone ze schabu -1 kg
woda – 3 l
boczek wędzony – 300 g
zakwas żurowy – 1 l
kiełbasa starowiejska – 400 g
cebula – 2-3 szt.
marchew – 3 szt.
pietruszka – 2 szt.
seler – 1 szt.
czosnek – 3 ząbki
liście laurowe – 3-4 szt.
ziele angielskie – 6-8 szt.
majeranek – 1 łyżka
sól, pieprz – do smaku
śmietana kremówka – 1
szklanka jajka ugotowane – 3 szt.
ziemniaki ugotowane – 300 g
masło – 100 g
cebula – 1 szt.
Gęś wolnopieczona:
gęś – 1szt. (4,5 kg)
sól, pieprz – do smaku
majeranek – 2 łyżki
czosnek – 6 ząbków
Piec 5-6 h w temp. 130 °C
Gołąbki z czerwonej kapusty z gęsiną:
czerwona kapusta – 1
główka pieczona gęsina – 400 g
gotowane żołądki gęsie – 6 szt.
kasza gryczana niepalona – 400 g
cebula – 2 szt.
czosnek – 4 ząbki
smalec gęsi – 1
łyżka majeranek – 2
łyżki sól, pieprz – do smaku
sos kurkowy:
kurki namoczone w mleku – 250 g
masło – 1 łyżka
śmietana kremówka – 1
szklanka cebula – 2 szt.
sól, pieprz – do smaku