Oficjalnie wręczono nagrody laureatom konkursu – zaprojektowali wyjątkowe miejsce

fot. Paweł Sowa / Wydział Prasowy UMBB

Wręczenie nagród laureatom konkursu na opracowanie koncepcji urbanistyczno-architektonicznej zagospodarowania terenu zrównoważonego osiedla wielorodzinnego przy ulicy Sarni Stok w Bielsku-Białej odbyło się 24 stycznia w Ratuszu. Wydarzeniu towarzyszyła wystawa pokonkursowa i dyskusja.

Organizatorami konkursu byli Bielsko-Bialskie Towarzystwo Budownictwa Społecznego i bielski oddział Stowarzyszenia Architektów Polskich

Inwestor – BBTBS – zakłada budowę około 190 mieszkań na wynajem dla osób o średnich dochodach przy ul. Sarni Stok, na terenie przekazanym spółce przez miasto.

– Ten teren służył kiedyś jako ogródki działkowe, pomyśleliśmy więc, że nie może tam powstać blokowisko. Założyliśmy, że ma to być wyjątkowe osiedle, skoro wyjątkowe jest miejsce – ludzie tu odpoczywali, relaksowali się. Chcemy budownictwa społecznego, które też będzie tym celom służyć, tworząc osiedla nie tylko do zamieszkania, ale też do relaksu, do nawiązywania kontaktów międzysąsiedzkich, międzypokoleniowych. Chcemy tam stworzyć świetlicę dla dzieci, ale też klub seniora – mówiła prezeska BBTBS Ewa Kamińska. – Wszystkie te funkcje chcieliśmy połączyć w jedno i wtedy stwierdziliśmy, że nie możemy zrobić projektu opartego tylko i wyłącznie na założeniach przetargowych.

Wtedy pojawił się pomysł współpracy z bielskim oddziałem SARP i stworzenia wspólnymi siłami czegoś wyjątkowego. Na bazie tej współpracy instytucje ogłosiły konkurs na opracowanie koncepcji urbanistyczno-architektonicznej zagospodarowania terenu zrównoważonego osiedla wielorodzinnego.

Inwestycja okazała się być atrakcyjna, komfortowa i ekonomiczna

Spełnienie wymogów zrównoważonej architektury oznacza, że inwestycja powinna być atrakcyjna pod względem formy, komfortowa w użytkowaniu, dostępna ekonomicznie oraz ma sprzyjać środowisku naturalnemu. Osiedle miało być niskoenergetycznym zespołem mieszkaniowym, charakteryzującym się szerokim zastosowaniem rozwiązań proekologicznych i prospołecznych, z dbałością o istniejący drzewostan.

Uczestnicy konkursu musieli zaprojektować nie tylko budynki w atrakcyjnej formie architektonicznej, ale też miejsca postojowe, świetlicę środowiskową dla dzieci i klub dla osób starszych. – Jesteśmy bardzo zadowoleni. Dziękujemy za zainteresowanie konkursem, za piękne prace. Każda z nich zasługuje na wyróżnienie – podsumowała E. Kamińska.

Tego samego zdania był przewodniczący sądu konkursowego Andrzej Ptaszkiewicz z SARP. – Prace były ciekawe, bardzo różnorodne. Wszystkie wymagały dyskusji i rzetelnej oceny. W efekcie dokonano wyboru trzech koncepcji – mówił przewodniczący.

Nagrody w konkursie na projekt zrównoważonego osiedla w Bielsku-Białej

Na konkurs na opracowanie koncepcji urbanistyczno-architektonicznej zagospodarowania terenu zrównoważonego osiedla wielorodzinnego napłynęło 25 prac. Pierwszą nagrodę w wysokości 25.000 złotych otrzymał zespół projektowy Archistudio Małgorzata Pilinkiewicz i Tomasz Studniarek.

Główną nagrodę przyznano za najpełniejszą odpowiedź na wymagania w prostych współczesnych formach, z czytelną kompozycją przestrzenną i funkcjonalną osiedla oraz z dbałością o ekonomiczne rozwiązania projektowe. Kameralne, właściwe w skali, wpasowane w teren rozwiązania architektoniczno-urbanistyczne wykorzystujące w pełni ukształtowanie terenu inwestycji, dobrze wpisują się w leśne otoczenie, między innymi poprzez zastosowanie naturalnych materiałów elewacyjnych. Przestrzeń dachów w tym projekcie wykorzystano na zielone tarasy jako miejsca integracji międzysąsiedzkiej z pełną dostępnością – w tym poprzez możliwość dojazdu dźwigiem osobowym na tarasy oraz do pomieszczeń piwnicznych.

Drugą nagrodę w wysokości 15.000 złotych przyznano zespołowi projektowemu Simply Architekt Anna Dobczyk, Mateusz Witkowski – za oryginalny pomysł na integrację sąsiedzką związany ze skoncentrowaniem zabudowy w centralnej części oraz innowacyjnym rozwiązaniem parkingów, co pozwoliło na uwolnienie terenów zielonych dostępnych dla mieszkańców.

Trzecia nagroda w wysokości 10.000 złotych trafiła do M.O.C. Architekci sp. z o. o. sp. k. w składzie Ewa Janik, Błażej Janik, Łukasz Gawlas, Małgorzata Karolak-Góra, Klaudia Kwaśny, Karolina Supron – za ekspresyjne formy architektoniczne, dobrze wkomponowane w teren, z czytelnym układem urbanistycznym, łatwym schematem etapowania oraz balkonami zapewniającymi prywatność.

Udostępnij na Facebooku:

Share on facebook
Facebook

Reklama

Zobacz również..

Reklama

STRONY

Nasze SOCIAL
Kontakt
Przewiń do góry